Шпелтата, която се нарича и Farro Grande, принадлежи на семейството на лимеца. Първо е била култивирана в Персия, която сега се нарича Иран, а после е започнала да се култивира в югоизточна Европа. По това време е била основен хранителен продукт и бил първият вид пшеница, използван за направата на хляб.
Произход на Шпелта, Белена
Шпелтата има и други имена, които са белена пшеница или динкел пшеница. Този вид пшеница бил първоначално култивиран преди 5000 г.пр.Хр. Използвала се за приготвянето на печива, холандския Jenever или пречистване на бира.
Счита се и за подвид на пшеницата понеже си приличат. Ботаническото име на Шпелтата е Triticum aestivum subsp. Spelt.
Как се използва Шпелта, Белена
Шпелтата може да се използва като пълнозърнеста или под формата на брашно. Можете да използвате брашно от шпелта, за да направите сладки и хляб. Може да се използва и вместо пшеница за направата на хляб и рецепти с пшенично брашно.
Шпелта, Белена
Като търговец на едро на белена шпелта, дистрибутираме този артикул в големи количества по света, особено Европа. Можем да предоставим и по-малки, и по-големи количества на поръчка при запитване.